Dr. Madalina Dobre Uncategorized Cam cât costă să ai un cabinet stomatologic?

Cam cât costă să ai un cabinet stomatologic?

Atunci când mă gândesc de ce am ales meseria asta, nu îmi vine în minte un motiv spectaculos, care să te ungă la inimă; probabil am fost pragmatică în acel moment, condusă de un instinct și o transpunere în viitor, de cum o să arăt în uniformă. 

Viitorul suna foarte bine în clasa a12a când mă gândeam la cât de frumoasă și ușoară o să fie viață mea după absolvire, însă ea nu a fost așa.

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 6
Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par

Primii 2 ani au fost complicați.

În cei 5 ani de când am terminat facultatea am fost la cel puțin 10 interviuri, cred că am devenit expertă, am trimis sute de e-mailuri cu CV-ul și scrisoarea de recomandare. 

În momentul de față pot să zic că mi-am găsit locul, deși mereu am fugit de clinicile mari, acum lucrez la o clinică mare.

faq dr madalina dobre 3
Clinicile mari ofera o serie de avantaje, atat pentru pacient, cat si pentru medicul denstist

Ce nu am luat în calcul era faptul că o clinică mare presupune și o mare familie, pentru că începem ușor, ușor să ne cunoaștem și să sudăm o echipă frumoasă.De fapt, ăsta este un lucru foarte important, să te duci la job de plăcere. Bine, nu te duci de plăcere in fiecare zi sau nu mereu după o zi de muncă ești fericit, dar balanța trebuie să încline atât spre satisfacție sufletească, cât și profesională și implicit al câștigurilor. Pentru că banii contează, nu?

În fine, mulți prieteni îmi spuneau că ei cred că stomatologii câștigă foarte mult, asta până când le-am pus pe hârtie costurile unui cabinet stomatologic.

pexels cedric fauntleroy 4269694
Pentru a putea oferi un serviciu de calitate pacientilor, costurile cresc enorm

În cei 4 ani de practică, plus cei de asistentă din studenție, am făcut și un pic de administrare a cabinetului, adică comenzi de materiale, plata facturilor, angajări, colaborări cu tehnicianul, programări, postări Facebook și Instagram. Lucru care m-a ajutat să înțeleg managementul și cât de greu se administrează un cabinet.

Bun, hai să vedem care sunt costurile cabinetului pentru funcționare ( ele pot să difere de la zonă la zonă : adică o clinică e posibil să aibă costuri mai mari decât un cabinet situat în apartament):

 1. Chiria Spațiului/ Rata la Bancă – astea variază între 500€ și 1 150 000 € – închirierea/cumpărarea unui centru stomatologic într-o zona centrală în București; (OLX);
 2. Rate pentru achiziția de echipamente – aici prețurile pot fi oriunde de la câteva mii de euro, până la 20.000€ +/bucată de echipament; orice cabinet are nevoie de o serie de echipamente de la freze, lasere, produse de ultimă tehnologie până la scaune, camere intraorale și altele, pur și simplu achizitia echipamentelor poate varia de la câteva zeci de mii €, până la sute sau chiar milioane €, în funcție de tipul de tehnologie pe care vrei să îl oferi pacienților tăi; (Halmadent)
dr madalina dobre review pacienti bucuresti 1
Echipamentul Stomatologic este foarte costisitor

Echipamente și consumabile de care are nevoie un medic dentist în cabinet:

 • Unit dentar – 3500 – 27000€
 • Scaun medic – de la 300€+
 • Scaun asistentă – de la 200€+
 • Dezinfectant Suprafețe – 4€ -18€/flacon
 • Antiseptic – 10€ – 18€/flacon
 • Aspirator – 2-3€/100 bucăți
 • Rulouri vată – 2€-5€/ 500 bucăți
 • Uniformă – 30€ – 80€/persoana – halat, pantalon, papuci
 • Comprese sterile – 1€/2 plicuri
 • Mască: 3€-4€/cutie
 • Mănuși: 3€-6€/cutie

3. Energie electrică, Apă, Internet, Telefon; – 30 € +15 € + 20 € (internet + Telefon)

4. Salarii : Asistentă, Recepționeră, Femeie curățenie, Contabilă/ Firmă de advertising – aceste job-uri nu sunt toate entry level, chiar și așa, salariul minim pe economie brut este aproximativ 500€ /lună/angajat, dar poate ajunge cu ușurință la 2000€/luna/angajat + în funcție de nevoile clinicii stomatologice;

5. Buget Marketing: Facebook, Instagram, Google; Să spunem că această regulă nu se mai poate aplica, dar clar costul unei prezențe în online diferă de la câteva sute€ lunar, până la bugete de advertising de sute de mii€;

6. Taxe la stat/ impozite, taxe Colegiul Medicilor Dentiști; – există cel puțin 14 tipuri de taxe cu prețuri cuprinse între 50€-300€ la care se pot adăuga și alte penalități.

7. Plata tehnicianului în funcție de lucrările protetice- de la 10€-400€/ lucrare

8. Revizii scaune, autoclav ( care se fac obligatoriu periodic);N/A

9. Plata firmă de colectare deșeuri – abonament lunar/anual;N/A

10. Plată firmă dezinsecție: 100€-200€/sedinta- post CoVid chiar 500€

11. Abonament lunar aplicație programări: 20€+/luna;

pexels cottonbro 6502738
Un cabinet stomatologic are mult mai multe cheltuieli decat iti poti imagina

Cheltuielile acestea sunt primele care îmi vin în minte rapid, cu siguranță ele sunt mai multe.

Toate astea duc la niște cheltuieli anuale cuprinse între 58.640€ – cel puțin, pentru un cabinet stomatologic într-un apartament sau poate chiar in zona rurală și pot depăși 1.300.000€ pentru o mică clinică dentară.

Data viitoare când ți se pare că o obturație este prea scumpă, te rog să ai în vedere că și costurile noastre sunt mari.

În spatele vacanțelor exotice sau a mașinilor frumoase afișate pe rețelele de socializare se ascunde muncă multă și o responsabilitate enormă. 

Nu uita că mă poți urmări și pe Instagram : @dr.madalinadobre sau Facebook. 

dr madalina dobre fara frica la dentist bucuresti 2
La Life Dental Spa dispunem de ultimere noutati tehnologice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *