
Stomatologia este complexă
Stau și mă gândesc câteodată, de ce am ales meseria asta.
Care a fost motivația din spatele deciziei de la da admiterea la facultatea de medicină dentară? Ce m-a ambiționat să nu renunț, în ciuda momentelor în care mi-am dorit să spun stop joc?!
Cred că foarte mulți colegi au avut gânduri similare, am colegi care nu au terminat facultatea, care au terminat, dar nu profesează, care lucrează în alte domenii, de care pur și simplu nu s-a lipit stomatologia.
Din păcate, facultatea nu te pregătește pentru ce urmează după absolvire, uneori nu te pregătește nici pentru meseria în sine. Îți sunt aruncate niște informații, stufoase, greoaie, uneori fără sens, și trebuie să o scoți la capăt într-un fel sau altul.
Îmi aduc aminte în primul semestru, unul dintre profesori, mi-a criticat talentul de a sculpta în gips un dinte. Mi-a spus: “Ei, au terminat atâția proști facultatea, cum să nu termini și tu?!” Atunci a fost prima oară când am vrut să renunț.
Am vrut să mă reorientez. Mi se părea inuman.

Ce sfat mi-aș da, dacă aș fi din nou la început de drum în domeniu?
Dacă m-aș putea intoace în timp, tot meseria asta aș alege-o, cred că am fost predestinată. Am mai spus și cu alte ocazii, dar vreau să îți reamintesc, sunt născută în ziua în care sunt sărbătoriți toți stomatologii, ziua Sfintei Apollonia, ocrotitoarea oamenilor cu dureri de dinți.
Dacă m-aș putea întoarce în timp, sfaturile pe care i le-aș da unei tinerere Mădă, stundentul fricos, fără pic de încredere în propria persoană:
- Notele nu contează la nimic, contează să înveți să filtrezi informațiile, să le pui cu ușurință cap la cap.
- Lucrează mult în timpul liber! Fă practică mai multă și începe cât mai devreme! Stai pe lângă oameni de la care să înveți meseria.
- Studiază pshilologia pacientului.
- Pune multe întrebări oricărui specialist în domeniu.

Ce sfat mi-aș da, dacă aș începe acum să profesez?
Medicului care abia a trecut linia de finish, cu dreptul de liberă practică în mâna, i-aș spune așa:
- Ai încredere în tine!
- Acceptă atunci când ai greșit și cere ajutorul cuiva mai experimentat! Asumă-ți responsabilitatea!
- Găsește-ți locul potrivit! Un cabinet în care să simți că faci parte dintr-o echipă. Undeva unde să poți evolua. Undeva unde te poți simți în siguranță.
- Fii organizat.
- Ia-ți pauză din când în când. Nu uită să ai grijă de sufletul tău!

I must thank you for the efforts youve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉