
Aud tot mai des afirmația: Aaaaa, deci ești dentist, nu doctor! Așa că am hotărât să las mai multe detalii aici despre ce înseamnă cu adevărat viață de medic stomatolog.
Dentistul sau medicul stomatolog este cel care are grijă de gura ta: dinții, gingiile, oasele maxilare, limba și obrazul.

Și dentiștii sunt medici
Concepția greșită referitoare la noi, este că nu facem decât să tratăm dinți.
Ceea ce trebuie subliniat este că un dentist trebuie să trateze în primul rând omul, și nu dinții.
Mai rău decât atât, ni se reproșează uneori că nu suntem nici măcar medici.
Dar, lasă-mă să îți explic: după 6 ani de facultate, pe diploma noastră de absolvire scrie medic stomatolog/medic dentist. Da! Avem voie să practicăm imediat ce absolvim, spre deosebire de colegii noștri de la medicină generală.

Învățare continuă
Dacă facem rezidentiatul devenim medici specialiști.
În fiecare an suntem obligați de Colegiul Medicilor Stomatologi să facem cursuri de perfecționare, altfel ni se suspendă dreptul de a practică.

Ce anume face un dentist?
Bun! Să revenim la ce anume face dentistul!
- În primul rând te ajută să îți păstrezi dinții sănătoși, prin educație, dar și prin tratamente stomatologice. Acest medic îți poate oferi sfaturi de igienă dentară, alimentație, stil de viață.
- Te ajută să îți păstrezi dinții în gură! Poate sună amuzant această replică, dar, din păcate, incidența bolilor parodontale în România este enormă, 8 din 10 români suferind de o boală parodontala, ceea ce, în timp, duce la căderea dinților.
- Un alt greu task pe care îl are de făcut un dentist este screening-ul de cancer oral, care, din păcate, este de cele mai multe ori, depistat tardiv, cu speranța de viață mică și care, chiar dacă este tratat duce la o calitate a vieții mai scăzute.

Relația medic-pacient
Este important ca de două ori să faci o igienizare completă și o consultație. Crede-mă, din experiență îți spun, este mai ușor să previi decât să tratezi.
Medicul stomatolog trebuie ales cu atenție, trebuie să stabileșți o conexiune cu el, și să îți inspire încredere. Relația medic pacient este bazată respect reciproc și încredere.

Un pacient care are încredere în medicul său va veni la consult relaxat, cu un inima deschisă, motiv pentru care tratamentele vor avea chiar o rată mai mare de reușită!
Tu cum ți-ai ales medicul stomatolog?