Dr. Madalina Dobre Lifestyle,Scapa de Frica la Dentist,Stomatologie Holistica Adevărata poveste despre cum faci cariile, povestită de un milion de bacterii

Adevărata poveste despre cum faci cariile, povestită de un milion de bacterii

Cele mai multe dintre bacteriile care se găsesc în organismul nostru sunt benefice, dar sunt unele care sunt răspunzătoare de apariția unor boli, cum ar fi caria dentară sau boala parodontală.

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 7
Arata interesant, dar nu toate bacteriile sunt bune pentru organism.

Se estimează că există undeva la 300 de specii de bacterii care trăiesc în gură, iar la o un moment dat pot exista chiar miliarde. 

Bacteriile sunt acele mici mici organisme care cauzează acele mari mari probleme. 

Practic, gura ta este “acasă” pentru comunitățile de microorganisme, care se hrănesc cu ceea ce mănânci și bei. Ele se mișcă, mănâncă, cresc, se înmulțesc și mai ales elimină deșeuri, exact precum oamenii!

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 8
dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 8

Sunt mici reciclatoare pentru că se hrănesc cu resturile alimentare rămase pe dinți, lasă în urma lor alte resturi care formează pe suprafața dinților un biofilm, denumit placă bacteriană și care le ajută să se înmulțească și să se “lipească” mai mult de suprafața dinților, până când acidul pe care îl elimină determină apariția cariei, dar și apariția gingivitei și mai apoi a bolii parodontale.

Placa bacteriană are în primă fază o culoare albicioasă, asemănătoare brânzicii, care mai apoi se mineralizează , adică se întărește, devine tartru. Ea capătă o culoare alb-galbuie care poate fi colorată din cauza alimentelor sau a tutunului/cafelei/ceaiului. 

Multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin zahăr, iar zahărul este “alimentul” preferat al bacteriilor și nu doar al lor nu?

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 5
Haide sa fim seriosi! Cui nu ii place zaharul?

Caria dentară este o boală infecțioasă, știai?

Aceste bacterii se transmit destul de ușor. Conform studiilor, în timpul unui sărut de 10 secunde se pot transmite 80 milioane de bacterii. Folosirea aceluiași tacâm are același efect. 

Știai că bebelușii nu au aceste bacterii, dar le iau de la părinți? Prin folosirea cu aceștia a linguriței sau când mănâncă din aceiași farfurie? Sau atunci când părintele dorește să “spele” suzeta căzută?

Din fericire, aceste bacterii pot fi ținute sub control cu o bună igienă orală, o dietă sănătoasă și controale regulate la medicul stomatolog. Periajul după fiecare masă, folosirea unei ape de gură și a aței dentare ajută la inhibarea reproducerii agresive a bacteriilor.

Cum poți să scapi de placa bacteriană?

În primul și în primul rând, periajul trebuie realizat după fiecare masă sau măcar dimineața și seara. Așa cum le spun pacienților mei: dimineață ne spălăm pentru a ne ține prietenii aproape, iar seara pentru a ne păstra dinții în gură.

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 2 1
Este importanta sa te speli pe dinti de cel putin 2 ori pe zi

Trebuie să folosim fie un duș bucal, fie ață dentară pentru a curăța și suprafețele dintelui unde periuța nu poate pătrunde.

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 3 1 1
Trebuie sa folosesti ata dentara

Bineînțeles, placa bacteriană și tartrul se îndepărtează prin igienizări regulate la medicul stomatolog de cel puțin 2 ori pe an.

Te aștept la o consultație pentru a afla mai multe despre cum se produce caria dentară și cum o putem evita!

Zi cu soare!

dr madalina dobre blog post aparitia cariilor 4 1
E o placere sa mergi la dentist daca ai grija de dintii tai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *